Corfu Museum

Petsalis: Collection Of Corfu Island,Greece documents

Οι Κερκυραϊκές εφημερίδες τον 18ο και 20 αιώνα

Ως εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.).

Από όταν η Αγγλική Προστασία έδωσε μια σχετική ελευθερία στην δημοσιογραφία άρχισαν προς το τέλος του 18ου αιώνα να εκδίδονται στην Κέρκυρα οι πρώτες Ελληνόγλωσσες εφημερίδες με ποικιλία θεμάτων και μορφών. Κύριος συντελεστής ήταν πάντα ο εκδότης. Η σάτιρα ήταν μια μορφή που προτιμάτο καθ’ ότι ήταν πιο ευκολοδιάβαστη από τον απαίδευτο λαό. Οι εκδότες ήταν αυτοί που έδιδαν την καθοδήγηση προς τα πού ήθελαν να οδηγήσουν την εφημερίδα τους. Αυτό που καθόριζε τον δρόμο της εφημερίδας εξαρτιόνταν από πολλούς παράγοντες οι οποίοι πολλές φορές ήταν και χρηματοδότες για το άνοιγμα μιας νέας εφημερίδας. Κύριοι παράγοντες χορηγίας ήταν οι πολιτικοί, οι φιλόδοξοι, οι εργοστασιάρχες με σκοπό την ανάπτυξη των προϊόντων τους σε σχέση με τον ανταγωνισμό, οι ναυτιλιακές εταιρίες και οι ιδεολογικές διαφορές που υπήρχαν στα στρώματα της επικρατούσας τάξης. Ποιοι κέρδιζαν από τα χρήματα των χορηγιών (εξαγορών); Μα φυσικά οι εκδότες.

Οι εκδότες κανόνιζαν το εργατικό προσωπικό που ασχολείτο με την έκδοση, αυτοί επέλεγαν τους δημοσιογράφους  που θα χρησιμοποιούσαν. Οι δημοσιογράφοι δεν έπρεπε να είναι ελεύθεροι σε αντικειμενική δημοσιογραφία αλλά τα άρθρα τους πρέπει να στηρίζουν τον εκδότη και τις ιδέες του. Πολλοί δημοσιογράφοι, ελάχιστα αμειβόμενοι, έχασαν τις δουλειές τους προσπαθώντας να πάρουν πιο αντικειμενικές  θέσεις.

Ένα παράδειγμα. Εκτός από βουλευτής Κερκύρας 1833-1895 ο Πολυχρόνης Κωνσταντάς ήταν και συντάκτης των παρακάτω εφηµερίδων: «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΙΣ», η οποία πρωτοεκδόθηκε το Νοέµβριο του 1870 και εκδιδόταν µέχρι το 1874, «ΕΡΓΑΤΑΙ» που κυκλοφόρησε µεταξύ του 1881 και 1882 και «ΛΑΟΣ» που πρωτοεκδόθηκε το 1891 .

Οι εφημερίδες, όπως ήταν φυσικό είχαν και μεταξύ τους οξύ ανταγωνισμό. Άρθρα της μιας επικρίνονταν από την άλλη, εξυπηρετώντας πάντα, η καθεμιά, τα δικά της συμφέροντα. Δημοσιογράφοι εξαγοράζονται από ανταγωνιστές και μεταπηδούσαν από μια εφημερίδα σε άλλη.

Είναι προφανές ότι η εξάπλωση του τύπου, που έφερνε ειδήσεις αλλά μπορούσε και να διαμορφώσει και να επηρεάσει την κρίση των αναγνωστών του, θα αντιμετωπιζόταν με δυσπιστία από τις αρχές Ετσι

οι πρώτες ενδείξεις λογοκρισίας εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με τις πρώτες εφημερίδες

 Παραθέτουμε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας το ΚΕΝΤΡΙ όπου φαίνονται με μια προσεκτική ματιά  όσα περιγράψαμε μέχρι τώρα.

Το Κεντρί, ας μάθη ο κόσμος

Ην λεπτό και πουντερό

Όπου πέση κάμνει τρύπα

Και δεν έχει διορθωμό

 

Αν η μέλισσα τσιμπίση

Δεν είναι τραύμα δυνατό

Τι με λίγο λινοκόκκι

Απερνάει το κακό

 

Αν ην΄όμως η κεντρίνα

Πόνος τότε ειν’ φλογερός

Και αν ο φούλτακας αυξήση

Πρέπει ν’ έλθη ιατρός

 

Αλλά των καλαμαράδων

Το κεντρί είναι τρομερό

Κι’ όστις θέλει να το βγάλη

Δεν θα ν’εύρη γιατρικό

 

Σκοπό έχει να πληγώση

Το Κ ε ν τ ρ ί πολύ βαρειά,

Όσους το καταφρονέσουν

Μεσ’ την μύτη και στα’ αυτιά

 

 

Κι’ αν αυτοί δεν κατορθώσουν

Να αλλάξη ο σκοπός

Θέλει ιδούν ότι θα γίνη

Του διαβόλου ο χορός.

 

‘Οσοι όμως θέλουν ρίψη

Σ’ το Κεντρί βλέμμα σκληρόν

Θα τους κάμη να πετάξουν

Ζωντανοί στον Ουρανό

 

 

Ο καιρός θέλει το δείξη

Κι’ ο λαός θέλει ειπή

« πόσας πράξεις αδικίας

Εκρατούσεν η σιωπή»

 

 

Όστις φέρεται με δόλον,

‘Οστις ειν’ υποκριτής

Αδικίας είναι τέκνον,

Κι’ όχι φίλος της τιμής.

 

Το κακόν όστις το κάμνει,

Και το κάμνει με σκοπόν

«κάμης λάβης μη στενάξης»

Θείον είναι το ρητόν0

 

Το καθένα συμβουλεύω

Γρήγορα να διορθωθή

Μην ιδή να ξημερώση

Κακή ¨μέρα και ψυχρή

 

Δια τούτο όποιος θέλει

Να ξεφύγη το Κεντρί,

Ή να γίνη καπουτζίνος

Ή να πάη να πνιγή! 

Είναι τεράστιος ο αριθμός των εφημερίδων που εκδόθηκαν στην εξεταζόμενη χρονική περίοδο για ένα νησί του μεγέθους της Κέρκυρας.

Η έκδοση ίσως ήταν εύκολη το πρόβλημα ήταν η χρονική διάρκεια της εφημερίδας .Δεν ήταν εύκολο η συντήρησης των. Αυτό εξαρτιόνταν από τα έσοδά της. Εάν δεν χρηματοδοτείτο από κάποια πηγή τότε η πώληση των φύλλων της ήταν πολύ δύσκολη. Λίγοι από τους κατοίκους της Κέρκυρας ενδιαφέρονταν για το τι γράφουν οι εφημερίδες, για το λόγο αυτόν πολλές εκδίδονταν σαν σατυρικά φύλλα . Τα έσοδά τους  όπως είπαμε προέρχονταν από χορηγίες και από διαφημίσεις που σιγά-σιγά άρχισαν να εφαρμόζονται , υπό την μορφή δημοσιευμάτων στη αρχή και στην συνέχεια απέκτησαν και εικονική παρουσία.   

 

Αναζήτηση

Corfu Museum

Corfu Museum….τι μπορεί να είναι αυτό;

Θα το έλεγα με μια λέξη…. Αγάπη! Για ένα νησί που το γνωρίζουμε ελάχιστα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε ν’ αγαπήσουμε ότι δεν το γνωρίζουμε. Στόχος λοιπόν είναι να το γνωρίσουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε, μέσα από το χθες και το σήμερα, γιατί αλλιώς πως θα το αγαπήσουμε; Αγαπάω ατομικά και ομαδικά έχει επακόλουθο…. φροντίζω….. μάχομαι… και σέβομαι. Αγάπη προς την Κέρκυρα είναι το Corfu Museum και τίποτε άλλο.

Μετρητής

Articles View Hits
4307744