Σάτυρα εφημερίδας "Επτάνησος"
Η εφημερίδα
Δημοσιεύει τις 28 Αυγούστου του 1833 το πιο κάτω άρθρο:
Η Επτανησιακή Σάτυρα του κ π . Κουνιάκη
Όταν κατά το 1824 αφίκετο εις Κέρκυραν ώς "Αρμοστής των Ιονίων Νήσων και Αγγλος «Φρειδερίκος Άδαμ» , οι Ιόνιοι εόρτασαν την άφιξή του, ως έναν οιωνό άριστον . Ο Αδαμ , διά νά δείξει τα φιλόλαα αυτών αισθήματα , ενυμφεύθει την περικαλήν Κερκυραίαν ζωντοχήραν Ελληνίδα «σούφη» Νίνα Παλατιανού . Οι γάμοι του επανηγυρίσθησαν πανταχού με ένθουσιασμόν, Πρώτον έργον του "Αδαμ , ήτο ή διάθεσις 35 χιλιάδων λιρών στερλι νών διά την έκ του καταστρεπτικού σεισμού του 1825 παθούσα Νήσον Λευκάδα . Ηγόρασε κατόπιν το πρώτον ατμόπλοιο διά την συγκοινωνία των Νήσων , οποίο έφερε το όνομά του και μετέπειτα επωνομάσθη « Επτάνησος », κατήργησε την τοκογλυφίαν και τα λεγόμενα « προστύχια » προεξοφλήσεις . Ιδρυσε το μέγα έν Κερκύρα υδραγωγείον εξ ου έκτοτε υδρεύεται η πόλις , και όμως παρ ' όλα ταύτα τα φιλοπρόοδα έργα του Άδαμ , ο επτανησιακός λαός εδυσφόρει σφόδρα , διότι δεν διέκρινεν ουδαμού ίχνος βελτιώσεως της οικονομικής καταστάσεώς του . Οι κατάσκοποι ( σπιούνοι ) . όργανα της μυστικής Αγγλικής αστυνομίας , κατετυράνουν και επίεζον τον λαόν . Οι φίλα προσκείμενοι προς την κυβέρνησιν του άρμοστού απελάμβανον των αγαθών , ενώ ο λαός επένετο και εμίσει σφόδρα την Αγγλικήν κατοχήν . Το μίσος τούτο , δεν έβράδυνε να εκσπάσει κατά της Αγγλικής Διοικήσεως . Το 1830 δύο τολμηροί και αποφασιστικοί Κεφαλλήνες , ο Παναγής Κεφαλάς και ο Πυλαρινός Ταμπακόνας , ετύπωσαν εις χιλιάδες αντιτύπων , Ελληνιστί και Ιταλιστί , την κάτωθι πρώτην τότε σάτιραν .
«Ιόνιε Λαέ!
Όποιος έλθη και σας φέρει
γράμματα κι ' αναφοράς
για να βάλετε αποκάτω
θέλησι και υπογραφάς .
Μάθετε ακριβώς πολίται ,
είναι όλες διαβολιές ,
των τυράννων μας Ιγγλέζων
όπου ξέρουνε πολλές.
Επειδή η ευσπλαχνία
Παντοκράτορος Θεού
θέλει την ελευθερίαν
του Ιονικού λαού
προσπαθεί ο τύραννός μας
να βαστάξη τον ζυγόν
και για πάντα να μάς φέρη,
όπως φέρουν τον τυφλόν .
Τας υπογραφής ζητάει,
με αυτάς στους βασιλείς
να ειπούμε πώς ο Ιγγλέζος
έκαμε μάς ευτυχείς .
Πλην , εις μάτην , είναι άλλοι
την αλήθεια να ειπούν ,
τούς μυρίους να συστήσουν ,
τρόπους που μας τυραννούν
και εξόχως ζωγραφίαν ,
θελει δώσουν τρομεράν
Εις την προσωποληψίαν
και αδικίαν φοβεράν.
Δίδοντας δύο και τρία
τα ιμπιέγα (αξιώματα )
αν κι' ανάξιος δι' ένα ,
μα είναι σπιόνος φοβερός
μόνον ενός .
Και οι έντιμοι πολίται
από γένος και σοφοί
είναι όλοι αμελημένοι
κι έχουν χρεία για τροφή.
΄Ιδετε παιδάρια ολούθε
με εις πάγες τις πολλές
να γεμίζουνε τις πόρνες,
απ' τις εύμορφες στολές ;
΄Ιδετε σοφούς ανθρώπους
να πεινάνε για ψωμί
πάντα οι ίδιοι στα έμπιέγα ,
πάντα οι άλλοι είναι γυμνοί !
Τι Γκοβέρνο είναι τούτο ,
τι πατέρας μισητός,
πέντε δέκα ευτυχίζουν
και λιμάζει ο λαός !
Πώς μπορεί τέτοιο Γκοβέρνο
ν ' αγαπηθή ποτέ ριψε πύρ,
κατάκαυσέ το Παντοδύναμε θεε !
Τούτο δεν είναι Γκοβέρνο,
είναι σύναξις ληστών
και Καλποσπεκοντατόρων
Φαλιδαπραγματευτών !
Πόσα άλλα θα ειπούμε
και εδώ και στάς Αυλάς
πού θα φρίξη η Ευρώπη
εις τας τόσας συμφοράς .»
Εις την πρώτην ταύτην ελληνικήν σάτυραν ο Αδαμ , απήντησε διά κεραυνού. Στρατός και στόλος έφθασεν εις Κεφαλληνίαν με επί κεφαλής τον ίδιον. Εφυλάκισεν αμέσως τον ιερέα Μεταξάς , τον Παναν Φλαμιάτον , τον Καμίλλον και Νικόλαος Δελαδέτσιμαν, τον Ιωάννη Λοβέρδο , τον 'Αναστάσιον Μεταξαν , τον Ανδρέα 'Αντύπαν και Νικόλαο Κατσαΐτην και διέπραξε τοιαύτας ώμότητας , ώστε η Αγγλική Κυβέρνησις ηναγκάσθη να τον αντικαταστήση διά τού Μαγδονάλ.
“ Ο 'Αδαμ, τοσούτον εξωργί σθη διά την απόλυσίν του , ώστε κατεθρυμμάτισεν άπαντα τα πολύτιμα έπιπλά του Παλατίου Κερκύρας , άτινα είχε φέρει εκ Λονδίνου . Η Σάτυρα αύτη, υπήρξε τρόπον τινά το σύνθημα της εξεγέρσεως των “Επτανησίων κατά της Αγγλικής κατοχής. Και τον πρώτον πυρήνα της ανεξαρτησίας ίδρυσαν αμέσως οι εκ των τότε κορυφαίων Eπτανησίων , ο σοφός 'Ανδρέας Μουστοξύδης, ο ποιητής Ιωάννης Πετριτσόπουλος, ο Δάνδολος, ο Βράιλας 'Αρμένης, ο Φωκάς, ο Γεράσιμος Λιβαδάς πινίατόρος , ο ιερεύς Τυπάλδος Πρετεντέρης , ο Κοσμέτος Βαλσαμάκης , ο ' Αννινος Κανδιά- νος Ρώμας, ο Μακρής , ο Κούρσουλας, ο Καρβελάς , ο Δ . Μεταξάς , ο Φραγκόπουλος και οι Λευκάδιοι Μάρκος Τσαρλάμπας και Ναπολέων Ζαμπέλης. Και πράγματι , μετά πάροδον δεκάδων ετών , οι αγώνες των , τα μαρτύριά των , και η πίστις αυτών έχάρισαν εις τας επτά νύμφας του Ιονίου την έλευ θερίαν και έκόσμησαν το στέμ μα του Βασιλέως Γεωργίου