Corfu Museum

Petsalis: Collection Of Corfu Island,Greece documents

Αρμοστής Τζον Γιανγκ (John Young)

Αρμοστής Τζον Γιανγκ (John Young)

 

Ήλθε στην Κέρκυρα 13 Aπριλίου1855- και αποχώρησε 25 Ιανουαρίου1859

 

Ιδού οι σκέψεις των Κερκυραίων για τον Αρμοστή Γιανγκ

Μεταξύ άλλων ο Γιανκ έκανε πρόταση να παραχωρηθούν πέντε νησιά του Ιονίου στην Ελλάδα και να διατηρήσει η Αγγλία την Κέρκυρα και τους Παξούς ως αποικιακή κτήση, ισχυριζόμενος ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν επιθυμούσαν να χωριστούν από την Αγγλία. Όταν το έγγραφο αυτό έγινε γνωστό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Σαν ξαφνικός κεραυνός που σέρνεται πάνω από τα κεφάλια των Ιονίων , η αιφνίδια εμφάνισης του καταχθόνιου σχεδίου που κατατάραξε τα νησιά. Έκπληκτος   και εμβρόντητος έμεινε καθένας κατ’ αρχάς , αλλά ταχέως εξεδήλωσε την γενική αγανάκτηση και ακολούθησε γενικός προφανής παροξυσμός.   Η βουλή μάλιστα εξέδωσε πρακτικό διακηρύττοντας ότι η μόνη θέλησή τους ήταν να σταματήσει η αγγλική προστασία και να ενωθεί η Επτάνησος με την ελεύθερη Ελλάδα καθώς επίσης ο κάθε αντιπρόσωπος της βουλής είναι έτοιμος να το υπογράψει ‘όχι απλώς διά της μελάνης αλλά δι’ αυτού του αίματός του’.

 

 Η νοοτροπία Γιανκ δημιούργησε πολλές αντιπαραθέσεις

 

Κατά την πρωία της 9 Αύγουστου 1858 προσορμίζουν·

εις τον λιμένα της Κέρκυρας τρία μεγάλα οθωμανικά πολεμικά πλοία, μεταφέροντα στρατεύματα του Σουλτάνου εις τις

παράλιες της απέναντι Ηπείρου,

σε γνώσει της Αρμοστείας Εν  ριπή οφθαλμού ό

άρτος εξέλειπε από την αγορά. Οι δραστηριότεροι της αγοράς μεταπράτες είχαν μεταφέρει όλον τον άρτο εντός

λέμβων, εις διπλάσια τιμήν τον πωλήσεων εις τα

τουρκικά πλοία. Παραπονείται, μεγαλοφώνως και κατακραυγάζει ό λαός κατά της αιφνίδιας ελλείψεως του άρτου. Τότε

δε, επιταγή του αγορανόμου εξάγεται εκ των λέμβων, έτεινες ευρίσκοντο εντός των περιφραγμάτων τού υγειονομείου και του

τελωνείου και ήσαν προσδεμένες εισέτι, όλος ό άρτος και

εκτίθεται εις την αγορά: εις δε τους 'Οθωμανούς προσφέρεται γαλέτα όση θέλουν. Οι αρτοποιοί εν τούτοις κατασκευάζουν ευθύς άρτο, ως πλείστον αδύνατο Οι τούρκοι

αναχωρούσαν εκ Κερκύρας προμηθευμένοι αφθόνως όσων είχαν ανάγκην, και κατ’ ουδενός παραπονούμενοι ό εν Κέρκυρα Οθωμανός πρόξενος ουδέν παράπονο παρουσιάζει ή

οθωμανική κυβέρνηση περί του γεγονότος ουδέν ουδέποτε

αναφέρει· ιδού ή πρώτη αιτία διχόνοιας , αρμοστή και γερουσίας η οποία τοσούτον είχε ταράξει.

 

Το επεισόδιο τις 11ης Αυγούστου 1858 κατά την λιτανεία του Αγ. Σπυρίδωνος 

   Πέντε επαρχιακοί Σύμβουλοι Κερκύρας, στερηθέντες με επιταγή της Γερουσίας της θέσεως, ην κατά τας επισήμους θρησκευτικές λιτανείας πάντοτε κατείχαν, και εις την οποία φρονούν ότι είχαν δικαίωμα, κατά την 11-23 Αύγουστου 1838 τελευταίοι και ως ιδιωτεύοντας πολίτες ακολούθουν επισήμως του λειψάνου του ‘Αγίου Σπυρίδωνος λιτανεία, ήτις κατ’έτος εν τη ημέρα εκείνη τελείται εις Κέρκυρα. Ενώ ή λιτανεία ίστατο υπό τα ανάκτορα των αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, οι πέντε εκείνοι αναχώρησαν σιωπηλώς και ήσυχα. Απεχώρησαν της λιτανείας δυσαρεστηθέντες διότι είδαν τινές εις τον εξώστη του παλατιού, όπου ο αρμοστής και άλλοι άγγλοι ευρίσκοντο, λίαν πρόχειρα ενδεδυμένους· μη ανεχόμενοι να βλέπουν ιστάμενο υπό τούς πόδας θνητών το ιερόν λείψανο, το όποιον επισήμως εν λιτανεία περιφέρετε· μη υποφέροντες ν’ ηχούσαν οι προσαγόμενες δεήσεις προς τον Ύψιστο κατά την στιγμήν εκείνην υπέρ ανθρώπων, ούτινος ούτε την γλώσσα εννοούν διά της όποιας αι δεήσεις γένοιτο, ούτε εις την αγιότητα του λειψάνου πίστευαν. Καταφθάνουν οι επαρχιακοί σύμβουλοι εν τη εκκλησία την λιτανεία και λαμβάνουν μέρος εις τας και εκεί τελούμενες δεήσεις υπέρ της προστάτιδας ανάσσης, τού εν Επτανήσω αντιπροσώπου αυτής και της ιονίου κυβερνήσεως. Μετά απαγόρευση ολίγων ήμερων, τη συναίνεση του αρμοστού και της Γερουσίας, δι’ αρχιεπισκοπικής διαταγής ορίζετε όπως μη ίστανται εις το έξης αι θρησκευτικές λιτανείες υπό τα ανάκτορα , αι δε επίσημοι δεήσεις γίνονται μόνον εν τη εκκλησία  ιδού ή κατά της αυτής Μεγαλειότητας της προστάτιδας Ανάσσης γινομένη ύβρις, ην ή λίαν ζηλωτή γερουσία ήθελε να ίδει εκδικουμένη.

   ‘Ο ‘Υπουργός της Κυβέρνησης γράφων προς τον αρμοστή επί των απαίσιων εκείνων διενέξεων, βεβαίου εν πρώτοις περί τηςαυτού  βαθειάς προσοχής και τού εγκαρδίου ενδιαφέροντος υπέρ των διασήμων εκείνων νήσων, εν ες ήμεγάλη Βρεττανία προστατεύει την ελευθερία και την ανεξαρτησία φυλής, ης οι πρόγονοι προήγαγαν τας τέχνας0ι οποίες πολίτευσαν τα έθνη. 

Ο Γιανκ είχε να αντιμετωπίσει και τις αντιπαραθέσεις των δύο αντίθετων πολιτικών ρευμάτων που είχαν ήδη δημιουργηθεί. Όπως ήταν φυσικό, η αγγλική επέμβαση στα πράγματα της Ιονίου Κοινοπολιτείας είχε δημιουργήσει δυο αντίπαλες παρατάξεις. Από τη μία υπήρχαν οι αριστοκράτες αγγλόφιλοι τους οποίους η αντιπολίτευση έδωσε το χαρακτηριστικό όνομα ‘οι Καταχθόνιοι’ και από την άλλη οι άνθρωποι που θεωρούσε τους Άγγλους καταπιεστές και ονομαζόταν κόμμα των Ριζοσπαστών με κύριο σκοπό την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

Ο «κόμπος είχε φτάσει στο χτένι». Η Έλληνες της Επτανήσου ζητούσαν άμεσα την Ένωση με την Ελλάδα η οποία δεν άργησε να έλθει.

 

  • Το επεισόδιο τις 11ης Αυγούστου 1858 κατά την λιτανεία του Αγ. Σπυρίδωνος 

Αναζήτηση

Corfu Museum

Corfu Museum….τι μπορεί να είναι αυτό;

Θα το έλεγα με μια λέξη…. Αγάπη! Για ένα νησί που το γνωρίζουμε ελάχιστα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε ν’ αγαπήσουμε ότι δεν το γνωρίζουμε. Στόχος λοιπόν είναι να το γνωρίσουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε, μέσα από το χθες και το σήμερα, γιατί αλλιώς πως θα το αγαπήσουμε; Αγαπάω ατομικά και ομαδικά έχει επακόλουθο…. φροντίζω….. μάχομαι… και σέβομαι. Αγάπη προς την Κέρκυρα είναι το Corfu Museum και τίποτε άλλο.

Μετρητής

Articles View Hits
4275694